Close

102.000 NAMEN LEZEN

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork organiseerde van 22 tot en met 27 januari De 102.000 Namen Lezen. Onafgebroken, 118 uur, dag en nacht, werden door meer dan 800 lezers (waaronder bekende Nederlanders, nabestaanden scholieren en maar liefst 18 overlevenden), op het voormalige kampterrein de voornaam, familienaam en leeftijd voorgelezen van alle uit Nederland weggevoerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma die geen eigen graf kregen. 

Ik luister in stilte naar het voorlezen van de namen en ik zie zóveel emotioneel, zóveel ongeloof, zóveel pijn en intens verdriet van gebroken mensen. Maar ik zie ook kracht, doorzettingsvermogen en voel de grote saamhorigheid. Overlevenden en nabestaanden die vanuit hun hart met zóveel liefde de namen van hun overleden dierbaren noemden, laten mijn hart breken. Tussendoor hoor ik gesnik en de woorden: “Laat zoiets gruwelijks nóóit, nóóit meer gebeuren”.

Namen, zóveel namen worden voorgelezen, móeten worden voorgelezen, zodat deze namen van moeders, vaders, kinderen, opa’s en oma’s nóóit mogen worden vergeten.

Terwijl ik over het voormalig kamp loop, valt de schemering in. Ik sta verslagen bij het verbogen spoor, ik zie een barak, ik zie de wachttoren, het prikkeldraad…. De stilte is intens, maar tussen de stilte door, hoor ik in de verte namen en leeftijden. Ze zijn over het hele kamp te horen. Het is een onbeschrijflijk gevoel. Alsof ze weer even hier zijn, de 102.000 mensen. Was het maar waar en konden we de geschiedenis maar veranderen.

In opdracht van het Herinneringscentrum heb ik de eer om het voorlezen van de namen vast te leggen. Ik besluit om een foto-documentaire te maken van wat ik voel en wat me raakt. Het worden foto’s met emotie.

En dan rij ik naar huis, om de dagelijkse dingen weer op te pakken. En dan besef ik me weer hoe vrij wij zijn. Maar ook vraag ik me weer af waarom is diezelfde vrijheid van zóveel miljoenen mensen is afgenomen? Waarom?

Blijf herdenken, opdat zij niet worden vergeten. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *